15 октомври идва малко след “септември ще бъде май”

Добре дошли в един свят, който се събужда недоволен. Пробуждането е бавно, постепенно, очите все още са малко слепени от съня, в който е бил унесен. Един донякъде нелош сън, режим като всички режими, със своите силни и слаби страни. Но също както всички режими – един строй, който има давност в своята функционалност, и който има нужда от коригиране, за да е в крак с времето, за да се напасне към процесите, които вече обуславят живота ни. Който, най-вероятно, умира във вида си, който сме познавали досега.

Добре дошли и в интернет, който за пореден път доказва изтъняването между виртуалност и реалност и ражда идеята, организацията и отразяването на събитията. Независимо дали говорим за социалните мрежи, които са главен координатор на събитията, или Уикилийкс предводителят Джулиън Асандж, който се появява с маска на събирането в Лондон. Или за гръцки представители на протест в Пловдив, или за други чуждестранни гости в един от 951-та протеста в 82 страни.

Вижте, тук си говорим за нещо сериозно. Рано е да се говори за сериозна революция, оттърсена от автоматичното ѝ възприятие като връщане към крайнолевите корени, изповядвано от много. Но говорим за една готовност, и то доста широко разпространена, за огъване на рамките на текущия строй и елит. Числеността все още е малка, но набъбва постепенно, както и различните страни, които започват да се интересуват от случващото се. Това, което липсва донякъде сериозно обаче са становищата на протестиращите относно това, което те искат. Очертани са някакви идеи, но те все още са мъгляви и в незрял стадий – като за официални искания. Това рано или късно трябва да се появи и да бъдат избрани ръководители, които да синтезират волята на множеството и да изработят план-програма за действие, който да бъде приложен.

Не знам дали тялото на капитализма умира, както проповядват някои – и протестиращи, и необвързани експерти. Не знам дали и се иска възраждане на социализма (който, незнайно защо винаги се обвързва с комунистическия строй в съзнанието на повечето хора), както също е изказвано от много усти. Знам само, че #15O и всичко покрай него може да се окаже нещо много полезно, което да промени отношението на правителствата към своите граждани; да събуди респекта към нас, обикновените хора, защото ние сме градивната част на всяко общество. И като такава, заслужаваме уважение.

Като говорих за численост, между другото, малко статистики:

Испания протестира активно още от няколко месеца насам, затова не е чудно, че в Барселона и Мадрид (вариращо между източниците) са се събрали общо между 50 и 400 хиляди души.

В съседна Португалия, и по-специално в Лисабон, протестиращите са били около 50 000 души.

В Рим, където ситуацията е напечена от също немалко време, протестиращите са били между 200 и 300  хиляди души според очевидци, като това е неофициална информация. Протестът е бил мирен, но над 70 души са задържани поради хулигански прояви, след като част от тълпата е преминала в агресивно състояние, и не е успяла да бъде обуздана от другите протестиращи.

Между 10 и 100 хиляди са били разгневените граждани в Чили.

Около 10 000 са били присъстващите в Брюксел.

Немалка численост са имали активистите и в Ню Йорк и Лос Анджелис, както и други ключови американски градове, където най-често са варирали между 5 и 50 хиляди.

Пред сградата на ЕЦБ във Франкфурт са се събрали 5 000 души.

В Лондон и скандинавските държави протестиращите са наброявали между 1 000 и 3000 души. В Гърция са били около 2000, както и в Нова Зеландия.

Протести са се провели, с по-малка численост, естествено, и в страни като Филипините, Южна Корея, Япония, някои африкански държави и Мексико.

Такива бяха проведени в България. Около 50 в София, около стотина в Пловдив. Няма да укорявам, няма и да наливам масло в огъня на “ние сме овце и такива ще си останем”.

Ще попитам само – защо?

7 thoughts on “15 октомври идва малко след “септември ще бъде май”

 1. ААААА! Много съм тъпа значи!! Гледам им картата в официалния сайт и виждам, че пише, че в Берлин ще има окупация от 15 часа в тоя район, където най-първо е била построена Стената. Запътвам се бодро-бодро натам, но се поизгубвам, ‘щото още не познавам добре града и когато пристигах, нямаше никакви хора. Помислих си, че съм го изпуснала и много се ядосах. След това се оказа, че е било на съвсееееееееееем друго място началната сбирка, а после са отишли към канцеларията на Меркел. Имало е между 5 и 10 000 души (поне така твърди Tagesspiegel), предимно мирни протести. Някакви хора се опитали да пробият част от полицейските преграждения, но иначе е минало без инциденти. Протестирали са и срещу приватизирането (Rest-Privatisierung беше точната дума, която са използвали) на местната компания за градски транспорт (BVG). После гледах в Twitter какво са писали берлинчани от протеста – май по някое време полицията се е опитала да забрани на журналисти да снимат или нещо подобно. Във Франкфурт са излезли с плакат: ‘Eвропа – гръцка трагедия’. Лудница…

 2. Хаха, акцентът в медиите пада върху събирането пред ЕЦБ съвсем нормално, ‘щото нали така е сложена оста на нещата.

  То Гърция играе много голяма роля в целите събития според мен. Как ми се искаше тук да бъдем поне 500 души…

 3. Аз упорито се опитвах да намеря някаква информация за протест в България, но ми излиза само за тея 30-50 човека в столицата (и аз ще си спестя коментара по въпроса). Къде окупирахте и как мина?

  Инак тука Гърция е толкова болна тема, че самите германци се гаврят с това колко внимание й отделят.

 4. Овце сме поради кофти образователна система, система която ражда само вегетиращи микроорганизми. Не можеш да очакваш нещо от лумпен, който милее само да се мята в дискотеката. Да не кажа, че има и по фрапантни случаи.

 5. Игнатов, не е напълно правилно, но има и истина. Аз гледам да не съм крайно критичен, защото това ни е много характерна черта и трябва да я впрегнем в нещо градивно.

  Лоботомийке, аз минах за 40-50 минути, че имах работа след това, те се бяха сбрали в градинката между НС и СУ, след като се ометох май започнаха прожекция на това как преминава протеста в Испания и други мултимедийни начинания.

  Инак беше приятно, хората си се бяха събрали на групички и си говореха на всякакви теми, бяха опънати транспаранти и т.н. Образцов мирен малоброен протест като цяло.

 6. Всъщност звучи много добре – жалко за малочислеността. Продължение очаква ли се?

  А берлинчани не се отказват! Днес бяхме около 50-70 човека пред Райхстага и седяхме в мирно хипи кръгче, където всеки имаше право да вземе думата. Сформирахме работни групи, ще информираме хората по-активно за акцията, ще гледаме какви идеи се прокарват из другите страни, за да видим кое е приложимо в Германия. Май ще се събираме на същото място абсолютно всеки ден докато не стане студено, пък за след това имаше предложения да окупираме я главната гара, я някой университет, а като гледам, най-вероятно ще е моят, ‘щото и без това от сумати време има статут на средище на бунтари и всякаква такава сволач подчовеци 😀
  Толкова е романтично, наивно и тотално нереално ❤

  ПП: Много се извинявам, ако ставам досадна, но просто ми се обсъжда акцията и ми е интересно да направя съпоставки между двете страни.

  • Ами поумряла е работата, аз очаквам да има по-натам някакви действия. Радвам се за развитието там! (и не, никак не си досадна).

   Аз в момента съм закачен като стажант в една икономическа родна медия (econ.bg) и от време на време имам “двуседмични проекти” – подготовка на други дейности, освен новинарските цитираници и скучнотии. Миналата седмица бях за Катуница, сега обявих пред ръководството, че темата ми ще е Уолстрийт окупацията + 15.О инициативата, така че ще гледам и сред аудиторията на сайта да популяризирам идеите.

   При вас е по-бетон, явно, но да ти кажа, аз последните два дни съм и болен и няма как да следя както трябва. Ще гледам да напиша добър материал. :р

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s