Pussy Riot – блестящ пример за успешен маркетинг

Светът все още се тресе около скандала за Pussy Riot – активистките, които се противопоставиха на руския президент Владимир Путин насред свято за религиозните руснаци място – църквата. Това се случи преди няколко месеца, но едва преди няколко седмици навлезе в апогея си и гръмна из публичното пространство, подхранвано от неправителствени организации, активистки групи, опозицията в Русия и кой ли още не.

Няма да коментирам цялата ситуация, ще кажа сбито, че не бях (и още не съм) съгласен с истерията около тази група, както и пламенното тупане в гърдите „Free Pussy Riot” – по-скоро поради вторични, а не първични съображения. Едно нещо ми се стори адски забавно и това беше новото декориране на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София, който осъмна този път с качулки, сходни на тези на групата. То този паметник така или иначе вече стана целогодишен заместител на коледната елха…

В пика на Pussy Riot- истерията днес разбираме, че всъщност групата ще стане…марка. В Moscow Times намираме това:

„“Pussy Riot” is being trademarked to prevent outsiders from profiting from or tarnishing the band’s image, a representative lawyer said Tuesday.

The Pussy Riot trademark could be worth tens of millions of dollars worldwide, record producer Kostantin Cherepkov told Newsmusic.ru on Thursday. The co-founder of Sever Production offered his services to the band.

В български вариант, може би най-влиятелната онлайн медия Дневник, която следи изкъсо казуса, добавя следното:

Процесът на регистриране на марката е започнал през април, уточни един от адвокатите на пънкарките Марк Фейгин. След като бъде регистрирана марката, ще се продават тениски и типичните за пънкарките пъстри ски марки, както и други продукти, свързани с Пуси райът.

Неотдавна Пьотр Верзилов, съпругът Надежда Толоконникова, една от членките на бандата, който също е противник на Путин и опозиционен активист, предупреди, че в скоро време, за да се търгува с продукти и сувенири, свързани с пънк групата, ще трябва да се издава съответното разрешително, в противен случай ще се нарушат законите за авторските права.

Не знам дали това ме натъжава, или по-скоро ме напушва на смях. Активизмът и борбата за справедливост явно в последно време се очертават като най-успешния маркетингов подход, който да ти гарантира милиони. В този случай обаче ситуацията става още по-парадоксална и грозна.

Pussy Riot са група, бореща се за свободата на словото и свободата като цяло, опонирайки на един авторитарен режим. Същевременно с тези мерки, едно теглене на тяхнo mp3 от интернет от техен поддръжник, например, може да доведе до завеждането на дело срещу него. Същото важи и за започнатите вече акции за продажба на тениски и други аксесоари в подкрепа на групата, на които сигурно те ще сложат ръка. Борците за свобода може би не изповядват логиката на свободната култура и обмен в интернет, така ли излиза? “Освободеността” в случая излиза и извън виртуалното пространство. А малко неща са по-лоши от хора, стоящи срещу течението на каузата си в идеен смисъл.

Една такава тениска = 16 долара. Not bad, особено като сложиш ръка над всички артикули с тематика, свързана с групата ти.


Идеалистичните каузи никога не са били въздушен идеализъм и липса на финансови намерения. Само крайно наивният човек би сметнал така, базирал възгледите си на героичните романи от типа на всеотдайността на Жан Вал Жан и сие в „Клетниците“ например. Но има някаква граница, и поне в случая за мен тя е премината и прозира евтиното настървение за реклама и акумулация на приходи зад цялата
Pussy история.

Жалко. Може би имаме нужда от малко ако не идеалистичен, то поне частично самоотвержен активизъм без желание за финансово възмездие. Чакаме.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s