12 март – Денят за борба срещу интернет цензурата

Днес е световният ден за борба с цензурата в интернет пространството. Започната на 12 март 2008 година, инициативата е подета от две достатъчно влиятелни и реномирани неправителствени организации и се спонсорира от Google. Става дума за Reporters Without Borders (Репортери без граници) и международната правозащитна организация Amnesty International, които заедно са впрегнали усилията си преди точно 4 години, за да отбележат по някакъв начин правото на свободно слово – било то медийно или гражданско, в рамките на виртуалното пространство.

 През 2010 и 2011 година наградите Netizen (кръстоска между citizen – гражданин и internet) бяха връчени респективно на ирански активистки, борещи се за правата си и на тунизийска блогърска група, която отразяваше протестите в Тунис, докато националните медии тотално ги неглижираха. Тази година има цел пет средоточия, ширещи се от континент до континент – тръгвайки през Бразилия, след това през Сирия и Египет и стигайки до Виетнам, Русия и Китай.

От Репортери без граници отбелязват, че изминалата 2011 година е била една от най-драматичните и живите откъм събития от много време насам. И няма как с огромни като мащаб движения като Арабската пролет, Окупирай Уолстрийт и множество протестни акции, демонстрации и граждански недоволства по целия свят. Еволюирането на активизма в хактивизъм (да не се бърка с хакерство) и пренасянето на борбата на два фронта – цивилен по улиците и потребителски по линията на интернет, кара властите да желаят още повече установяването на контрол над последния бастион на относителната обективност и сравнителна свобода на информация.

Това си проличава с опитите за прокарване на различни законопроекти като SOPA и PIPA, споразумения от типа на ACTA и множество други национални или регионални разработки, целящи да ударят виртуалното пространство. Неособено рядко се среща и директно отрязване на достъпа до интернет на територията на цяла държава като превантивна мярка спрямо информирането и просветеността на населението относно национално или международно текущо положение.

Филтрирането, мониторинга, натиска върху доставчиците на интернет услуги, засилването на пропагандните елементи в интернет и затварянето на неудобни сайтове са други елементи от антуража на тези, срещу които 12 март е насочен като идея. И докато все още „враговете” на интернет са авторитарните режими в районите на Азия, Близкия изток и Африка, демократично устроените страни също не са „лишени от вина”, както казват от двете организации.

Две страни са нови в списъка с тези „врагове”, прескочили от категорията „под наблюдение” – това са Беларус и Бахрейн. Две държави пък – Либия и Венецуела, са отпаднали от листата „под наблюдение” и са либерализирали подхода си към интернет пространството. На тяхно място са влезли преди невключени Индия и Казахстан. Така текущата карта на враговете на свободния интернет изглежда по следния начин:

В черно - враговете на интернет. В червено - страните, които са под наблюдение.

Във всички случаи едно е ясно – значимостта на този празник ще се засилва в хода на годините, защото е твърде вероятно борбата около интернет цензурата тепърва да започва. Социалните мрежи, блоговете и различните други платформи, които са част от организма, който интернет представлява, са прекомерно опасни за властите и застрашават монолитните им позиции. По-старите медии – радиото, телевизията и вестниците вече отстъпват и се вливат в тялото на виртуалното пространство, едно прекомерно опасно и неконтролируемо за момента тяло.

Ако искате да отбележите по някакъв начин 12 март, може да си свалите някоя и друга картинка от официалния сайт под табчето What can you do.

Аз си харесах тази. Честит празник.

Leave a comment