Хактивизмът.

След циркулирането около по-реално обвързани теми мисля, че е редно да се върнем отново в интернет пространството и това, което предлага то – и в положителен, и в негативен смисъл.

Мрежата е нещо гигантско и до някаква степен по-освободено и обширно от реалния живот – най-вече поради наличието на анонимност, леснодостъпност и възможност за бързо получаване на информация и извършване на желаните действия. Мрежата също така е опасна, но не напълно в този смисъл, в който майките и бащите на подрастващите ги предупреждават индиректно за педофилите и хората, които биха се възползвали irl от тях. Не, тук си говорим за отношения в самата мрежа, които, да – имат отзвук (и то никак немалък) и в реалния живот извън компютърните машинарийки, но битката се намира някъде между редовете, сорс кодовете, навързаните букви и цифри и “говора” на SQL и какво ли не.

Накратко – говорим си за хактивизма и хактивистите. Общо-взето хората, които използват мрежата на едно доста по-високо от средностатистическия интернет потребител ниво – доста над събирането на Farmville реколти, спамене из блогове (добре де, МАЛКО се самоиронизирам) или циклене на нещо друго. Ще обърна кратко внимание на три групировки, които в никакъв случай не са хай-енд хакери, но имат своята дейност – кога по-значима, кога по-обърната към хумористични хоризонти.

Преди да отдам на господата нужното малко внимание ще разгледам набързо класификацията на хакерите, която следва три ГЛАВНИ модела, озаглавени като “шапки”. Да, точно шапки. Хакерите най-общо спадат към един от трите типа шапки, които са:

1) Т.нар. white hats – това са нашите етични, изискани и играещи по правилата хакери. Пример за white hat дейност би било влизането в някакъв сайт посредством разбиване на кода или друг вид проникване, за да се намерят пробойните на сигурността на дадения сайт. Събраната информация се използва за подсилване на въпросната сигурност срещу зложелателни хакери – тоест белите шапки са малко по-шантав тип тестър, които често работят с договор и срещу заплащане за извършваната дейност.

2) Т.нар. black hats – любимците на интернет законодателството, неизменните лоши герои във филма.  Накратко – черните шапки са интернет престъпниците, които често са преследвани от различни организации, правителства или други ощетени от дейността им лица. Крадене на даден софтуер? Трансфериране на финанси посредством онлайн кредитна система от едно място на друго без регламентация? Типично за черните шапки.

3) Т.нар. grey hats – както сивото е между черното и бялото, така и тези интернет активисти не принадлежат към едната или другата крайност. Дейността на сивите шапки е малко по-трудно подвластна на дефиниция, но като цяло лавира между доброто и ‘злото’ в интернет етиката.

След това главно разпределение идват второстепенни като цяло, които са немалко на брой. Тук ще открием и дефиницията на хактивистите и хактивизма : хакери, чиито действия се извършват поради идеологически, социални, политически или религиозни причини. Любим начин на действие? DDoS / DoS атаките (още знайни като Distributed / Denial of Service), които или правят даден сайт неактивен, или забавят изключително много трафика или просто изцяло режат достъпа до какъвто и да е уеб сайт от страна на атакувания компютър. Възможно процедиране може да е и т.нар. e-mail bomb, при което спамът към дадения компютър се увеличава драстично и просто задръства функционирането му поради тази численост.

Времето обаче напредва, а и постът стана достатъчно голям, така че в следващия очаквайте малко повече информация за етиката и желанията на хакерите (и хактивистите, по-специално), както и трите мои мейнстрийм фаворита сред хактивистите, за които говорих по-горе.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s