Фостата или не-фостата, това ли е въпросът?

Каквото почна преди седмица, вече закова над 25 хиляди фена (и още нагоре) във Facebook. Говорим си за страницата не на кой друг, а на „госпот бок” Спиндермаан, която даже бе отразена от dnes.bg в тази окастрена и недоклатена статия (ако трябва да съм честен, приличаща на преразказ на второкласник по непозната за него тема – това статията).

‘що стаа, е въпроса?

Някакви скромни маси се възмутиха от съществуването на мийма – като тая симпатична мацка, която реши да даде публична лекция по правоговор, правопис, морал, етика, национално самосъзнание и какво ли още не. С бонус: кучето си, което май наистина му беше през кура за това дали Спиндера ще му пусне паиджина или ще го остави на Беном.

В тиквенишкия блог пък пичът прави едно лежерно интервю с анонимния човечец, който има достатъчно време и идеи, гравитиращи най-вече около сферата на паиджината, фостата, фаноса, фпотката и прочие и прочие.

Поредният кибер-дебат за нещо толкова незначително, с опоненти и пропоненти на един мийм, което така или иначе по някое време ще се изтърка и изчезне. Вече наложил се в народния фолклор и интернет сленг, естествено.

Пичове, не разбирам. В смисъл, явно е, че страницата е идиотска, ама все пак е пренасяне на Dolan/Gooby/Spoderman (логично, дъ) и КАКВО точно очаквате от нещо, разпространено от ядрото/същината/величието/дупката на интернета 4Chan?

1

Постът, от който тръгва viral-a на Dolan, който ще се разчлени на всякакви други герои с насилена неграмотност и олигофренични проявления

Идеята ми е простичка: не всеки може, или пък е длъжен, да се забавлява с хай-енд комедии или интелектуални пощипвания по сбръчканите мозъчни гънки. Сори, ама не сме Х на брой редици лейдита и джентълмени, и всеки има правото на своя просташки, кенефен хумор, бил той в или извън Facebook. (Най-яко всъщност е човек да може да се забавлява по най-различни начини, но това нямаше много нужда да го казвам, нали?_

Като хората се забавляват, не виждам проблем. И те не виждат. Само някакви странични пичове мърморят, че това подбивало културата, подривало устоите на моралните и национални ценности (?!), и всякакви (ката)клизмични нюанси. Пълна малоумщина, която изкарва, че ако Вазов вземе да възкръсне и да живее в наше време, вместо „Под Игото” и сатирата на „Чичовци” ще посвети 500 тежки страници на това как Спиндермаан ръководи упадъка на идеалите и срива бъдещето на българския народ.

1

Миймът може да бъде и социално ангажиран

Ключовата дума е „чил”. Извинявам се, че е чуждица, но това е положението – чил. Днес си минавах покрай Попа, три момиченца ме подминаха, и едното изкряска с писклив петнайсет-шестнайсет годишен глас „паиджина за тебе ве”, на съседното си. Почти очаквах някакъв пич или пичка с банхамър да падне отнякъде и да му каже да говори правилно и да не предава българската култура.

Аз пък се ухилих, защото интернет културата рядко има каквото и да е общо с националната такава. И едва ли ѝ влияе особено много. Но най-вече – защото всеки има правото да се забавлява с каквото си иска, и  както си иска. Не някой друг да му мърмори на главата.

Ако една интернет страница ни е обществения проблем, не знам какво точно да кажа. А пък покрай идиотията, току виж, Спиндермаан помогнал и на някоя друга кауза като тази на Игор, която сподели в групата.

4 thoughts on “Фостата или не-фостата, това ли е въпросът?

  1. фостата за сички спаружени надуфки, пижина и за тепе, флогърката, дето една дума свестна не каза правелно, ама трагнала да ми спасава балгарскиа изик. Евала на афтора на статията.

  2. И между другото, в една от картинките в статията посочвате началото на Долан, но не е вярната картинка. Има специален уеб сайт (knowyourmeme) където има изследване за Долан и откъде тръгва.

    • Да, знам. Обаче специално този пост с Долан от 2010 във 4Chan маркира началото на мийма като viral (не като съществуване), затова избрах да го сложа в статията :)) В смисъл, аз точно от KnowYourMeme гледах.
      Поздрави!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s