Вестник “Труд”, Карбовски, за тийновете и за добруването на нацията

Има моменти, в които си напомням защо обожавам не само световния, а твърде често – само и единствено българския печат. Сега ще обясня.

Култова статия*, която бих нарекъл и култистка даже – защото авторът ѝ Владислав Апостолов звучи като фанатичен проповедник на някоя секта, във вестник “Труд”. Култово обвинителна, съсичаща крехките мозъци на “днешния тийнейджър” и неговата “отвратителна тийнкултура” — апропо, тях (мозъците) всъщност ги нямало. Все едно гледам как не Давид бие Голиат, а Голиат в лицето на Апостолов шие великански, високопарни шамари на тези плужеци под 20 години.

Честна история, казвам си. Вярата, че ще промениш нещо – защото Апостолов засяга някои деликатни проблеми на съвремието, не с премерени приказки и визия за въпросната промяна. Ами с тупаници, караници, и внушаване как тъпите тийнове всъщност са толкова отвратително тъпи, че дори тъпите им мозъци не могат да осъзнаят това.

Изводът ми е, че ако апостоловците предприемаха подобни мерки спрямо децата в реалността, щяхме да сме нацията с най-много насинени очи на гражданин под 20 години.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Този тийн може да изглежда невинен, но всъщност е главната причина, поради която светът ще свърши (макар и явно не през 2012)

Номер две е Карбовски с неговото възклицание “Белите не могат да раждат!”**, описващо бавната смърт на нацията и включващо също толкова много от обичното определение “тъп”. Ето, цитирам извадка:

“Щеше да е прекрасно, ако се раждахме по много и все по-тъпи. А ние умираме по много и – все по-тъпи.”

Гениално. Включва се и кълченето на кълки, щракането на пръсти, цяло пророчество за всеобща гибел – физическа, защото раждаме по-малко, и културна, защото сме тъпи. Което ми е малко забавно, защото, доколкото си спомням, Карбовски умело лавираше и работеше заедно с Николета Лозанова. A тя, признайте, е епитом на контракултурата, бунтарството, и интелектуалната брилянтност.

Господин Карбовски, правете повече деца, и по-малко медийни изяви на този етап.

Изводът ми от тези две неща е, че прозренията на Карбовски може би са добри. Ако не раждаме деца, по логиката и негова, и Апостолова, няма да раждаме тъпанари. Няма да подрастват безмозъчни консуматори, които да гледат само Хана Монтана и Джъстин Бийбър (че какво друго да прави това безхаберно поколение?), няма кашестите им мозъци да се валят из ежедневието, защото само това могат. Идилия – по-добре е нероден гений в очите на тези два последни медийни бастиона на интелекта, отколкото роден олигофрен. Баста!

Жалко, че явно само аз познавам отвратително много кадърни подрастващи. Че само аз съм видял за 15-годишното момче от САЩ, което използва Гугъл за да се бори против рака. Медалистите ни по астрономия от олимпиадата в Корея. Десетки, стотици дори примери за това как младите използват обърканата каша на технологиите и се трудят, и постигат неща, и коват бъдещето си.

Напук на догматичните мрънкания на хартиените медийни философи.

* http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1706312

** http://offnews.bg/index.php/143929/belite-ne-mogat-da-razhdat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s