НАО Рожен: когато държавата върви срещу науката

Това, от което се притеснявах преди няколко седмици, “най-накрая” се случи. Обратното броене започна и Националната астрономическа обсерватория (НАО) в Рожен до три седмици затръшва научните си порти.

За изоставянето на дейността в най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа точно нулева вина имат служителите или ръководителите в НАО. Също такова равнище вина имат и БАН. Цялата 100% квота от безумие, абсурд, и престъпно безхаберие за пореден път се присъжда на правителството, което явно смята науката за киселинна змия, оплезила език срещу бюджета му.

“Напред! Науката е слънце, което във душите грей”?

Няколко прости сметки:
В Бюджет 2013 за БАН са заделени 59 милиона лева, нека ги закръглим на 30 милиона евро.
В съседна Румъния бюджетът за наука е 54 милиона евро.
В Унгария е 120 милиона евро.
В Полша – 115 милиона.

Разликата е умопомрачителна. Особено в смисъла на трета поредна година закован бюджет на рекордно ниско равнище, за сметка на милиарда плюс, отделен за МВР. Преди може би година, ако не ме лъжат спомените и статистиките, бях видял, че в Европа на науката се бие финансова инжекция от близо 2% от бюджета на дадена страна. У нас, казваха същите статистики, равнището най-често е между 0,4 и 0,5%.

Дори да приемем някои по-негативни мнения относно БАН и като цяло учените в страната ни – как са архаични, как само поглъщат държавни средства…Какво точно се очаква да стане с тяхната дейност и българската наука при такова мизерно триъгълно парче от бюджетната пица? Вие осъзнавате ли НАО Рожен, предвид големината си, какво средище за наука може да стане само при желание за инвестиции в апаратура, персонал, проекти?

Сигурно го осъзнавате, да. Само че все още се изумявам как може онези горе да не виждат възможното бъдеще в разработки и подем, а в затворени врати и минимални работни заплати за служителите.

Лошо е, когато елитът, който трябва да движи напред народа си, вижда полицейски палки вместо телескопи. За звезди дума да не става.

Ако искате да помогнете финансово (препоръчвам):

Съюз на астрономите в България
Първа инвестиционна банка
IBAN: BG41FINV915012BGN0CGTJ
BIC: FINVBGSF

или пък:

Институт по Астрономия, НАО-Рожен
Сосиете Женерал Експресбанк
4700 Смолян
Бул. “България” – 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22

Фейсбук група тук:

https://www.facebook.com/SaveNAORozhen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s