bTV: “Нищо общо” с адекватното омекотяване на конфликта

След инцидента с оператора на bTV (писано тук), бе съвсем очаквано, че от телевизията ще посветят извън-новинарско време, за да се занимаят с този казус. Това си пролича още от тона, изпълнен с патос, и обидата, която от медията демонстрираха спрямо протестиращите, а защо не и все още неошлайфаното гражданско общество у нас. Отговорът, естествено, не се забави прекалено много, и в предаването “Нищо общо” с водещ Диана Найденова темата бе “Екопротестите и сблъсъците“. Дешифрирано на нормален език и с оглед на съдържанието на това предаване, аз го преформулирам на “Направихме това предаване, за да ни се извините и за да ви покажем какви хулигани и безочливи свине сте“.

С гала-откриването, въвеждащо темата за “наранения, жестоко нападнат колега-оператор от bTV“, започва една абсолютна фиеста не на диалогизъм, а на директно, открито вменяване на вина и изискване на гостуващия да се извини. Естествено, човекът няма как да се извини, защото първо не е бутнал самият той оператора, второ, не може да поеме вината за всеки присъстващ човек там и трето – кой би се извинил след такова налагане на волята и императивно, заставящо поведение от страна на водещата? За да искаш нормално отношение към теб (индиректно към оператора в случая), ти, на първо място, трябва да се отнасяш така. А поведението на водещата Найденова е толкова далеч от коректното поведение на домакин, колкото далеч е “жестокото нараняване” на оператора, доколкото виждам от снимката една 6х6 сантиметра рана от охлузване. За еманация на това поведение смятам изявлението ѝ, постановляващо:

Знаете ли, аз съм домакинът тук, аз съм домакинът тук, ъъ, и аз ще подавам началото и края на всеки въпрос“.

Хващам една друга фраза.

А вие отидохте и пребихте един човек, който беше на работа…

Става малко като литературно-интерпретативно съчинение. “Вие” е образът и на госта, и на всички присъстващи явно, което отново е елемент на вменяване на вина на всички присъствали. Съжалявам, не съм удрял оператор на bTV. Съжалявам, но и участващият – който, между другото, е човекът с най-здрави нерви, който съм срещал поради коректното си държание през цялото предаване, та, същият участник и гостуващ също не го е направил. Това е акт на един човек, който се представя хегемониално едностранно от bTV, отричайки въобще по-обстойно разглеждане на ситуацията, при което това е възникнало и хиперболизирайки щетите. Един човек не може да води към общото и да изгражда общ образ на толкова различни по възраст, професия, виждания, идеи и дори бит хора, които са се събрали из софийските улици. Един образ може да води към общото в условията на екип (какъвто е този на bTV, затова и обръщението “колега”, което водещата често споменава), и дори тогава това е условно.

Отново ще наблегна – не оправдавам постъпката, но хиперболизацията е нещо, което е изключително вредно, особено в такъв спорен казус. Ще довърша съчинението си по това изречение с пояснението “беше на работа”, като отново препратя към миналия ми текст и отново посоча – всяка работа носи свой риск със себе си, който трябва да бъде винаги осъзнат от практикуващия я.

При момента, в който се споменава отказа на граждани да бъдат интервюирани от екип на bTV – което, между другото, е тяхно пълно право, защото никой не е длъжен да бъде интервюиран, водещата казва:

Ако гражданин излезе да протестира, за да изрази позицията си по отношение на природата на България и той твърди, че няма гражданска позиция, която да заяви пред телевизия с два милиона аудитория (бел. пишещия – хубава рекламна пауза!), този човек е отишъл да бие други хора и да пие бира там!

Тук някъде логиката на Вселената се приплъзна и се стовари надолу, надолу във велика черна дупка. Излиза, че ако откажа да коментирам даден казус пред bTV се превръщам в хулиган, алкохолик и човек, който всъщност е излезнал навън, по улиците на София, просто за да пребия някого. Всичко това – поради отказ от изява пред камерите, и то не на коя да е друга телевизия, ами на акумулиралата двумилионна аудитория bTV.

Вижте, ще спра. Само три изречения генерираха толкова текст от моя страна, представете си какво би станало при повече цитати. Изгледах цялото предаване и съм потресен. Готов съм от мека и обективна позиция, представена в миналия пост, да премина към директно агресивна и субективна такава след това, което видях. Все пак ще се омекотя и ще кажа, че цялата тази “дискусия” беше един монолог на пародията и пряк израз на дъното, ама наистина дъното на журналистиката такава, каквато може да бъде. Преди посочих, че не желая зло никому и се надявам да не се окажа прав като посоча, че такива инциденти може и да зачестят при едностранно и вменяващо вина поведение на bTV. Това предаване, както и последващи такива, ако бъдат налични, неимоверно много увеличават шанса това да стане.

Защото когато имаш една аудитория, която вече е агресивна към теб, и решиш да я уеднаквиш и етикетизираш като идиоти, хулигани и олигофрени, без да дадеш правото на нормално протичаща  ответна реакция (където се и провали предаването, и то много, много силно), ти умножаваш това по десетцифрено число.

Нещата за bTV не изглеждат добре и от медията – незнайно целенасочено или просто непознавайки елементарни психологически закономерности и социални явления, активно действат в по-силното задълбочаване на проблема. А тогава вече, уви, може да стане и наистина страшно.

Ако все пак вярвате, че преувеличавам и аз самият хиперболизирам – намерете си предаването, или, всъщност – ето линк, и преценете сами за себе си.

14 thoughts on “bTV: “Нищо общо” с адекватното омекотяване на конфликта

 1. Хванах края на предаването,признавам си по-нагло държание отдавна не бях виждал в ефир.

 2. Дори по времето на Тато не е имало толкова блюдолизтво, колкото при Бато.

  • Според мен проблемът е, че и да е имало, сега каналите за информация са много повече и лавината с блюдолизци и техните послания ни се стоварва в много по-голям обем съответно…

 3. О, тая от край време си е такава стока… т’ва по-добре да не се гледа, че човек още повече се ядосва на посредствената и злобна позиция на една манипулативна корпоративна медия. Съжалявам човека срещу нея и всеки, който ходи там да се сблъсква с нулева мисъл и отмъстителна злоба. Евала за търпението действително, аз вероятно щях да си тръгна някъде в началото. Да спориш със read-only диктофон не си е работа…

 4. Странно е как има учудени? Неотдавна същото отразяване се случи и при бунта в Катуница срещу цар Киро. Тогава много хора оправдаваха Миролюба, явно неосъзнали в достатъчна степен, че бТВ е маша в ръцете на правителството и подкрепя определени бизнес кръгове, а обективност и добра журналистика са неща, на които не учат в тази медия
  .

 5. отвратително, затова нямам телевизор и нищо на света не може да ме накара да си купя и да гледам тези пумии всекидненовно :))))

 6. Съжалявам единствено, че жертвата-гост не се сети да каже едно нещо, когато тази псевдо-журналистика го попита как бТВ пораждат агресия, само трябваше да каже следното: “Появата на логото на вашата медия предизвиква бурно недоволство сред всички хора, защото вие отдавна сте загърбили своят журналистически дълг и представяте единствено манипулативни, едностранчиви и обслужващи интереси материали. Вашата собствена продажност настройва всеки нормален човек и е нормално хората да не искат да говорят пред камерите на медия, която е почти сигурно, че ще манипулира тяхното мнение с цел да изкриви позицията им с цел да я дискредитира в полза на техните спонсори”

 7. Словесната диария на диана беше непоносима. Бойкот на продажната телевизи1

 8. Много низост имаше в това предаване и все от страна на журналистката и медията, която тя представлява. Госпожата не осъзнава, че с първосигналната си реакция да “защити” колегата си, прави по-лошо, като оронва и малкото останал авторитет на псевдо телевизията bTV. Всъщност се надявам това да е началото на техния край. Интернет се утвърждава все повече като единственото място, където можеш да получиш обективно мнение, при това в доста по-кратки срокове от реакцията на псевдо журналята…

 9. Поведението на тая т.н. журналистка много ми прилича на една нейна колежка от съшата телевизия отразавала един протест в едно село …Политика на цялата тая телевизия май

 10. Медиите безспорно са фактор в представата ни за заобикалящия ни свят. Те влияят над личността както на най-ниско образованите, така и на най-ерудираните и интелигентни хора( независимо дали го осъзнават или не).
  Човек е така устроен ( или поне аз съм), че когато прозре през опита да бъде заблуден или манипулиран по някакъв начин това силно го гневи и ефектът е нулев. Остава въпросът, обаче! – Колко пъти досега съм гледал новини и съм си изграждал мнение, представа и дори позиция в следствие на некоректно поднесена информация, без да си давам сметка?! Тук вече се връщам на темата за btv. Не ги харесвам и не се сещам за хора, които да ги харесват. Не съм привърженик на крайните мнения и на преките обиди и давам всичко от себе си, за да не се изказвам просташки. Не трябва а забравяме, че медиите са функция на обществото. btv се храни с нашето внимание, живее в нашия телевизор и ние сме неиния истински господар. Каквито и корпоративни интереси да обслужва, в колкото и дълбока конспирация да участва, една телевизия е нищо без зрители! Ако България спре да гледа btv, на медията и остава единствено да се промени или да изчезне ( или поне на теория).
  Това което ме прави по-спокоен е, че хората не са толкова оглупяли от немотия, колкото им се иска на някои. Всички знаем защо не карахме борд или ски на Витоша тази година ( замислете се само : щом някои е готов да пропусне печалбите от цял зимен сезон ( и то какъв сезон само … ) от Алеко с единствената цел да изнудва и манипулира обществото, то той най-вероятно очаква да спечели много повече, ако успее). Твоите статии, някои от коментарите, които прочетох и хората с които си общувам ми вдъхват някаква надежа.
  В НАШИ ДНИ ДА СИ НЕУТРАЛЕН НЕ Е ДОСТАТЪЧНО!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s