bTV, понятието “ескалираща агресия” и гражданските протести

Има една поговорка, която не е утвърдена, но това е, защото все още гнезди като спокоен козодой в ума ми. „По-лошо от това да си журналист е това да бъдеш лош журналист”. И действително, предполагам да си журналист в голяма медия е нещо доста сложно – първо, имаш натиск от по-високите етажи, които ти спускат лавинообразни отеснявания и ограничения за това как да осъществяваш дейността си. Второ, обществото те приема на нож всеки път поради това, и в крайна сметка си буквално между чука и наковалнята – едните са недоволни ако си излезеш от очертаната ниша, другите са недоволни точно поради тази очертана ниша. Но това не оправдава някои неща. А да си лош журналист не е неоправдателно, а може да се окаже фатално.

Днес беше издание трето на протеста на гражданите (задраскайте природозащитници, еколози и други такива думички от речника си, медии, моля ви – всички сме първо хора, после граждани, след това идва националния ни признак българи, а после се делим на професии, класи, определения по интереси и прочие) против реформационния процес в Закона за горите. Първите две издания минаха, смея да твърдя, като цяло доста спокойно с малки изключения и бяха протести, които обществото не бе виждало досега – с акцент върху липсата на агресия, любовта, спокойствието и коректното отстояване на граждански позиции. По причини, налагащи ми важен личен ангажимент, днес не можах да присъствам – макар че 3000+(може и повече, със сигурност – хиляди) други граждани все пак са изпълнили централните улици на София.

Когато не присъствам някъде, където съм искал да бъда, след това проверявам новинарския поток. Включвам отразяването на поне пет медии, като гледам да са що-годе различни по характер и политическа отсянка (ясно е, че партийни медии има и те са лесно откриваеми), за да добия по-богата представа. Ако имам и познати или приятели, присъствали там, също се допитвам до мнението им, за да си съставя по-пълноценна картина. В момента, в който попаднах на сайта на bTV поради едно по-остро мнение, видях, че са направили един материал от цели 6 минути. Сега идва въпросът – 6 минути, посветени на един протест, не са толкова много, даже са малко. Истината е, че не – не са малко, дори три минути, отделени за протест, и то без насилствени екстремни прояви, са достатъчно и всъщност много, защото ефирът се разграфява малко сложно.  Проблемът беше в едно нещо – минутите не бяха отделени за обективно отразяване, а голяма част от тях бяха посветени на това как камера на bTV била счупена, микробусът бил надраскан, а репортер го блъснали и той пострадал (разкази на безпристрастни очевидци сочат че да, той е бил блъснат, но това не е било кой знае колко сериозно). Всъщност, като се замислим, всички сме били блъскани по някое време от полицейски органи, аз самият изядох някой и друг щит вчера, макар че, отново подчертавам – и протестиращи, и жандармеристи тези дни се държаха крайно културни едни към други.

Въпросът е друг. Не може да се оплакваш толкова осезаемо, да повтаряш „ескалираща агресия”, когато такава реално няма и да държиш менторски-патетичен тон на хората, които те гледат, заради този инцидент. Като журналист, който е на място, на което е твърде вероятно да избухнат сблъсъци, малко или много ти е напълно ясно, че това може да се случи. Ако толкова те е страх от това, не отиваш там. Не оправдавам постъпката на дадения човек, макар че тя не е демонът, който вадят от торбата си от телевизията. Посочвам, че просто е смешно да отделяш толкова време и да хленчиш толкова много за това. Последният път, когато съм виждал работещ по тръбите водопроводчик, той не се оплакваше за това, че избухналата струя от тръбата му е намокрила гащеризона (примерно). Да си журналист е професия, а всяка професия носи със себе си своите заплахи. Ситуацията щеше да е коренно различна, ако този журналист бе в болница, бе пострадал наистина сериозно, или недай си Боже (чукам на дърво, не желая зло никому), му се бе случило нещо фатално. Когато отида някъде, където знам, че има опасност, аз взимам това предвид и ако продължа натам, си поемам последиците. Ако на хардкор концерт влезна в съркъл пита или в моша и си счупя ръката, това е мой проблем – знам, че има шанс това да се случи, но въпреки това съм се насочил натам.

Идеята на всичко това е – бъдете мъже (и жени), bTV, които не се превръщат в хленчещи деца. Нямате, повтарям, нямате право – в името на обективната журналистика да озаглавявате статии така и да дефинирате протестите като с налична „ескалираща агресия” заради един инцидент. За мен това е равносилно на подхода ad hominem в един спор – удряш по личността на някого, а не по темата на спора, защото или нямаш контрааргументи, или просто така си устроен и смяташ, че е по-правилно да атакуваш човека срещу теб, а не темата, която разисквате. Така и тук – атакувате и генерализирате тълпата заради един инцидент, а изтиквате назад темата, както и много други неща.

Гражданите – не еколозите, природозащитните, коминочистачите и сума ти други определения, не ви харесват като медия, и това ви е ясно. Смея да твърдя, че има защо, и смея да твърдя, че до някаква степен ви разбирам, вас, журналистите. Но няма да привлечете симпатии до момента, до който не избегнете от генерализиращия, анти-граждански стереотип на действие, който провеждате. Нещо повече – надявам се да не се случи това, но такива инциденти може и да зачестят при такова поведение. А това също е рискът на професията, прикачен неизменно към религията на дефицитна обективност, която дадена медия изповядва.

17 thoughts on “bTV, понятието “ескалираща агресия” и гражданските протести

 1. Човек, статията ти ми допадна но защо е анонимна? Претендираме да сме демократично общество със свобода на словото, а се страхуваме да застанем зад думите си. Дили едно общество е демократично зависи не от това кой го управлява, а как то позволява да бъде управлявано!

 2. Здравей, Николай 🙂 В какъв смисъл анонимна? Целият блог е мой, не съм посочил изрично името си тук и до някаква степен това е мое право. Същевременно обаче съм сложил връзки, например към писмените ми проекти (Градът умира в синьо, Разказите на Син Нанна), където има информация за мен. Но все пак – Сашо, приятно ми е. 🙂

  Дани – тук въпросът не е точно “Долу БТВ”, а това, че журналистиката трябва да поеме отговорността да бъде максимално обективна и “мъжка” в този смисъл, в който посочвам. БТВ са просто част от лошия пример, който опорочава смисъла зад тази професия…Но далеч не са единствени.

 3. Журналистите не са викачи, протестиращи и не са там да се бият! Те отиват да дадат гласност на нашите протести. Без тях ние може да протестираме колкото си искаме, но ползата ще е никаква. Ще ни чуят единствено помиярите от подлеза и в последствие съкилийника. Точно поради тази причина трябва да се отнасяме с уважение към тези хора, които помагат и дават гласност на нашия протест. Те не са врагове докато някой идиот не ги направи такива нанасяйки им кървави рани. Те са единственото оръжие с което разполагаме в неравната битка срещу управляващите.
  Да наричаш оператор “лош журналист” е меко казано смешно. Да определяш колко минути да са новините… lol. С какво трябваше да отразят протеста, с диктофон ли или с записки на ръка и репортер от студио? Или трябваше да пратят нов екип с друга камера за 50000 EUR? Колко свободни камери мислиш, че има на склад? Ще ти кажа – няма такива! Кажи ми всъщност защо не се жалваш, че Планета ТВ не спират чалгата за да покажат протеста? Хем искаш БТВ да са обективни, хем да не се жалват, че ги бият, хем да носят резервни камери и втори оператор, хем хората които си вършат работата и ги “подутват на земята” с шут в главата да са благоразположени към биячите – кауза пердута! Освен ако ти разбира се не станеш журналист да покажеш как се прави по твой образец.
  Ако бях видял кой е ударил журналиста аз лично щях да му навра микрофона в задника заедно с камерата!

 4. Спасов, къде съм казал, че трябва да се бият? Планета ТВ не е медия, а е музикална телевизия и е далеч от социалното покритие – примерът ти е крайно иррелевантен. Ползата е никаква е също странно заключение – в момента интернет медиите са много по-голяма сила, а едно евентуално не-покритие от бТВ няма да навреди толкова, защото като рейтинг отдавна изостават от НОВА ТВ примерно.

  И, последно – аз самият бях там И в качеството си на журналист, а смея да твърдя, че подходът ми е различен. Е, имам и по-малко натиск от мен със сигурност, защото не работя в медия, която е обществено-значима и има по-строги изисквания. Така че, в известен смисъл, бях там – като журналист. И ако някой беше направил нещо спрямо мен, ами – бях си наясно и с последиците от това да си на протест, където нещата може да ескалират.

  И не съм нарекъл оператора “лош журналист”, а водещите, които отразиха това.

  Въобще, мнението ти по всички параграфи засяга странични точки или изопачава думи, които просто не съм посочвал. 🙂

   • Водещите не си пишат новините – репортерите правят това, след одобрение и фиксация на това, с което те разполагат, материалът се презентира от тях (водещите).

    Не виждам къде съм казал, че си пишат новините. Това обаче не ги прави не-лоши журналисти заради това, че в емисията си представят по този начин нещата. Всъщност, водещите са част от една по-обща система на лоша журналистика, която включва достатъчно много звена и идва най-вече отгоре. Нарочно обиденият тон и нацупването обаче бяха прекалено патетични и излишни според мен, както и фокусирането на тази тема толкова отявлено. Всеки човек има поне малка струйка избор за това как ще представи своята част от общото.

 5. Всъщност за btv нищо от това не е важно. Важно е само желанието на собственика. Не напразно преди около половин година слоганът им беше: “Истината е въпрос на гледна точка.” Представяш ли си ……

 6. Just for the record – не всички се изживяваме на трето място като българи пред каквото и да било друго освен хора и граждани. Все пак човек сам си подрежда приоритетите в идентичността. И не знам защо трябва да се подема тъпотията на официалната корпоративна пропаганда и “еколози” и “екология” да се превръщат в мръсна дума. Еколозите, които аз познавам са си такива от край време, и доста последователно са защитавали опазването на българската природа във всякакви времена, независимо от политическата конюнктура. Сори, макар да пишеш убедително, все пак ако си малко по-прецизен, само можеш да спечелиш и по-интелигентна публика.

  • Съгласен съм. Аз ги подреждам по такъв начин от моя гледна точка, не задължавам други да се съобразяват с това и не им го налагам.

   Еколози и екология не ги ползвам като мръсна дума, объркал си се. Просто не е прецизна (ако използвам и твоя дума от по-долу), защото аз например не съм еколог, но съм участвал в протестите. И това едва ли важи само за мен. Само по себе си, еколози просто обозначава сферата, в която човек се е специализирал – дали върши съвестно или не работата си (правейки думата мръсна или чиста), си зависи само и единствено от него.

   Благодаря за мнението. 🙂

   • Благодаря ти пък от своя страна за отговора. Само исках да добавя, че в моя речник “еколози” не е само професия, дори не е на първо място професия, а по-скоро хора, за които опазването на природата е кауза, без значение каква е професията им. Но да, има полиглосия в света и като забравим за това, се получават недоразумения. Радвам се, че попаднах на твоя блог, защото много ми допада ритъма и благостта на твоето писане. Желая ти удовлетворение, защото, според мен, то е по-важно от успеха!

  • Да, нещата могат да бъдат разглеждани и по този начин. Искрени благодарности за комплимента, оценявам. Още повече оценявам, като хората посредством адекватна комуникация се разбират културно :)))

   Наздраве с една студена бира в този така топъл понеделник!

 7. Журналистика и бТВ са две несъвместими понятия – в момента те представляват горе-долу нивото на 24 часа от 1992-1993-та – кресливи и изпразнени от съдържание. На всичко отгоре се самопровъзгласяват за “четвъртата власт” и много се дразнят, когато към тях се отнесат с напълно заслужено пренебрежение. Да си спомним какво стана профила на Бенатова от същата медия във Фейсбук – когато в резултат на гражданско недоволство профилът й беше блокиран, тя вместо се опита да разбере какво точно е сбъркала, за да предизвика такова недоволство, се обади в НСБОП! Е това е съвремената българска ТВ журналистика – нахална, с претенции и абсолютно некомпетентна по въпросите, които отразява. Затова започва едно диво плакане, като попаднат в мелето и отнесат по някой и друг шамар.

  А на коментара по-горе за камерата за 50 000 евро, дето нямало втора като нея на склад ще кажа две неща: Срамота е телевизия, която претендира за 2 милиона зрители, да не може да си позволи техника. А като техниката е суперскъпа, или да я застраховат, или да не се навират в мелето.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s