Петъчен очерк

 знаен още като предуикенда на идеалиста*

Преди някакво време бях мислил дали да не си започна една блог-рубрика „Петъчен очерк”, да пораздвижа малко теченията на блога ми, който като цяло е изпаднал в незавидна блатна липса на движение. Това не стана, и едва ли ще стане принципно, просто защото към момента няма как да поддържам нещо устойчиво като начинание в блог сферата. Затова пък този петък и се откри пролука от два свободни часа преди откриването на Евро 2012, а и през седмицата се акумулираха достатъчно неща, така че…

Петъчен очерк тема 1

Петъчен очерк тема 1 е не друго, а медиите. Преди известно време (проверявам датата – преди месец всъщност), бях писал една обширна статия, която не ми се получи много както желаех, но все пак засегна вечната тема за болезнените конвулсии на медиите, които получават още по-болезнени колики, когато става дума дори за опит за обективно отразяване. Статията – тук , по-точно – долната част. Тематиката през изминалата седмица се завърна със силата на десеттония тир, който профуча днес по клетите павета на Овча Купел и отново предизвика масова вълна на колики в интернет, че и извън него. От израснали медии, през медии-инфанти, до все още зараждащите се медии-ембриони на нашата журналистическа сцена, всички избухнаха с възмущение колко е лошо положението у нас – нищо, че всъщност критиката е насочена точно към тях, а не към фактор извън тях.

Дори и тировете фейспалмват от свободата на медиите у нас

Проблемът с медиите у нас е, че те дори и не се опитват да създават илюзията по чия поръчка реализират своята дейност. Особено явно е това и при статии тип „Екип нa [име на вестник]”, които съм отбелязвал и преди като истински монолит в сферата на журналистиката – но в обърнат мащаб. Естествено, в света на медиите е съвсем логично да има образуване на лагери – това е неизбежно и следва закръглените линии на политическия живот и смяната на това кой е властващ и кой опозиция. Все пак това, а не друго, определя кой ще изобличава повече – „кръстоносните походи”, които се нижат от достатъчно време насам, са съвсем естествено дело на опозицията на текущия кабинет на ГЕРБ. И обратното, ако текущите кръстоносци бяха с мнозинство, алтернативната опозиция в този случай щеше да бъде с пришит религиозен символ на гърдите, огласяща медийното пространство.

 Искате ли да ви кажа кой губи и в двата случая?

Да, познахте. Ние. Не в друг аспект и смисъл, ами в този, че като граждани в една уж демократична държава имаме право на достъпност до това, което управляващите правят (ние сме ги назначили и те са отговорни първо пред нас, после пред който и да е друг), имаме правото и на поне относително обективно отразяване и информиране. Бих продължил тази нишка и бих я разтеглил с още клавишни тракания, които да създават резки, отчетливи симфонии, но вместо това желая да приложа малко сухи факти и изказвания по темата.

Първа се класира еврокомисарят по телекомуникациите и медиите Нели Крус. Като равносметка от провелата се в Европейския парламент дискусия (изслушване) по инициатива на представителната група на либералите, тя казва:

Възприемам като личен приоритет въпроса за свободата на медиите в България. Когато ситуацията в една страна може да наруши законите в ЕС и общите ценности, не се страхувам да казвам нещата открито. Готова съм да окажа натиск по отношение на страната, след като международни класации определят слаби постижения в областта на свободата на словото и се съобщава за отправени смъртни заплахи срещу журналисти”.

Капиш, момчета и момичета?

Тъкмо щях да плесна с ръце, но все пак да отбележа цъкащо с език, че се говорят страшни приказки, но реална ефективност или план за действие не виждам, и…

Второ изказване:

Групата на либералите в Европейският парламент ще настоява в България да се изпратят експерти, които да направят пряк мониторинг за свободата на медиите в България. Това е обявил евродепутът Станимир Илчев по време на изслушване в ЕП за медийната свобода в България в Брюксел, като случаят е прецедент.

Бронзов медалист:

Оливие Базил, който е водещо лице в международното НПО „Репортери без граници” казва, че в България има теми, които са табу, тоест отсъстват от обществения дебат. Ключово изказване – „Ако в София е останала някаква свобода в медиите, в провинцията тя напълно отсъства”. Базил завършва с отправена критика относно финансирането на повечето печатни медии у нас. А, и между другото ни слага на опасното 80-то място по свобода на печата. Да си знаем.

Очертаващите се тенденции са ни напълно ясни и са от немалко години насам. Затова не обръщам внимание на канския вой от страна на опозиционни елементи тип БСП, ДПС, лагера „Кунева” (България за гражданите), нито пък страстното отричане на ГЕРБ-аджиите. Това са преходни неща, те не лекуват проблема, те са просто същите онези променливи кръстоносци, които посочих в началото.

Истината е, че медиите са мъртви. Медиите ще продължат да бъдат мъртви, изкуствено поддържани със сензации, обслужване на политически интереси, жълт популизъм и привидна обективна дейност зародиши. Защото, у нас, никога не са разцъфвали – не и на широко публично ниво. Или поне аз не определям като развитие и покритие смляната каша от всичко, което посочих, която с печатарска фуния се вкарва в хранопровода на гражданина, барем вземе да го засити, че да се чувства доволен и да не пита много-много.

Полезни линкове по тема 1

Съвсем естествено тази дискусия гръмна в пространството. Писнаха редица хора, включително един доста обсъждан джентълмен на име Любомир Павлов, който се възмути защо не е бил поканен. Днес се случи нещо бая интересно по негов адрес, идещо от вестник „Преса”. Информация – тук.

Линк номер 2 няма много общо, но искрено ме разсмя днес. Оказва се, че на братя Галеви им е наложено обвинение за пране на 35,5 милиона лева (някъде там, на кого му пука). Това е страхотно! Жалко само, че те са в неизвестност, и освен ако по случайност не включат някой сателит, който да прихваща БНТ, bTV, TV7 или NOVA в Швейцария, едва ли ще разберат. Макар че разчитам на това, че все някой ще им звънне по джиесема да ги извести колко са го загазили.

Линк номер 3 го подписвам винаги, когато мога. Става дума за Редута, което е най-доброто, което можете да получите като журналистика в момента.

Петъчен очерк тема 2

Станахме прекалено сериозни. Тема 2 на петъчния очерк е напълно директна, лесносмилаема и разбираема. Изисква някоя и друга бира, спокойствие, по възможност – компания, която да огласи нечия къща или някое заведение, и много страсти. С четири букви и четири цифри – говорим си за Евро 2012.

Принципно не гледам особено много футбол на клубно ниво, че понякога и квалификации (преди количеството бе доста по-сериозно), но световните и европейски първенства винаги са имали някаква страхотна магия в тях. Може би защото са много игри, вкарани в кутията на един календарен месец и се получава нещо като своебразен фестивал, в който всеки ден си бомбардиран от строен в класации и закономерности футбол, не знам.

Във всички случаи, единият от домакините Полша открива днес, като ще мери сили с, да се надяваме, не толкова закъсалата футболно (колкото е икономически) Гърция, а малко след това ще гледаме и Русия – Чехия.

Фаворитът ми за пореден път на което и да е първенство е Холандия и смятам, че ще се преборят до финала, стига да не ги сполети обичайният им проблем, който се нарича „допълнително време”/”дузпи”, защото тогава вече са загубени. Така и не разбрах дали реколтата лалета се разконцентрира, изморява лесно, или просто страда от вроден след-90-минутен карък, който няма лечение.

Човече, бихме ги в редовното време, еби му майката!

Хващайте нещо за пиене и настроението, пък дори да е сесия (както е климатично-идейната обстановка тук) – наслаждавайте се на Евро 2012.

*Материалът е лишен от консерванти, политически оцветители и е годен за интернет рециклиране при ваше така добро желание.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s