Здравей, общество!

Бесен съм. Не, разочарован съм. Всъщност, може би съм и бесен, и разочарован. И осъзнавам, че защитавам една малко непопулярна във всеобщата истерия позиция относно случващото се, което е обхванало главните български градове – че и отвъд тях. Не, няма да защитавам циганите или ромския етнос и държа да кажа това преди възможните диагонални четения, които да ме обвинят в про-ромска позиция.

Друго е това, което защитавам. Нарича се разумен, логичен и дедуктивен подход. Нарича се мислене с мозъка, всеки поотделно, формирано в една цялост, каквато е разгневената маса, която поставя своите искания след години угнетеност.

И не го забелязвам много-много.

Катуница за броени часове прерасна в България. Води се битка за България, и по-точно, съдейки по-скандиранията и насочеността – за онази ‘чиста и свята република’, която предците ни са зовали с плам в гърдите, за да станат героите, които са. Тази битка обаче е в други реалности, с други външни и вътрешни фактори, и с други участници. Тази битка е изменена, и макар, че идеята й е красива, реализацията е много по-сложно обусловена.

Тоест, съ-другари протестиращи (защото съм един от вас, в крайна сметка), принципите  ‘разделяй и владей’ и ‘намери и убивай’ не бачкат. Не, никак не бачкат, а засилват всичко в една спирала, в която ако се забием, икономическите дни преди това ще ни се струват рай. Някой някъде някога беше казал, че око за око, зъб за зъб в едно постоянно повтаряемо изпълнение оставя след себе си беззъбо и сляпо общество. И знам, че е трудно да удържим импулса, защото сме едно окаяно и изнервено общество, което често експлоатира само себе си, а като се намесят управниците и етническия проблем с циганите става пълно мазало. Знам, но все пак трябва да се постараем.

Днес (понеже присъствах на софийския протест) прочетох, че в Бургас тълпата е тръгнала едва ли не да разкъса живи три циганки, които са се намирали нейде из маршрута на протеста. Това ли е идеята и решението? Ами ако тези три цигански са си плащали данъците и са си съдирали задниците, за да вземат 300 кинта за месеца? И те ли са виновни? Тях ли трябва да пребием?

ВИНОВНИ са хората, които са безнаказани. Виновни са социалните паразити. Първите са българи и цигани, всякакви. Вторите в по-голямата си част са от ромския етнос и трябва да бъдат интегрирани – дори насилствено. Не са виновни всички цигани! НЕ е човешко, НЕ е и повод за българска гордост да тръгнеш да пребиваш три жени с още 400 души.

Катуница започна една борба, която е наслоявана в обществото ни много, много време. Толкова много, че избухва в лицето на обществото и заплашва да обгори всичко. Но тази борба не е еднолична борба срещу ромския етнос – навсякъде и на всяка цена. Тази борба е срещу привилегиите на дадени хора за сметка на други, срещу експлоатацията, срещу корумпираните процеси, които водят до ‘недосегаемост’ на същите тези дадени хора. Борбата е срещу управляващия елит, който поема парите от еврофондове, шантажира сделки и какво ли не друго. Борбата е срещу дискриминацията ни като нормални граждани на Република България.

Но тази борба не трябва да се изразява в това, в което се изразява в момента. Защото има ли подобаващ отзвук, рискуваме да навлезем в гражданска война. И докато за много тя се струва лесна и оправдана работа, реалността е различна.

Реалността е ад. Помислете и обмислете. Настоявайте за промени – промени трябва да има в отношението на държавата към нейните граждани, към нас. Ние искаме своето и ще продължаваме да го искаме.

Но го искайте пред тези, които ще го осъществят. Не трошейки българска собственост покрай протестните действия и скандирайки само омраза.

Имаме нужда от далновидност, хора. Не е трудно да я осъществим, нали?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s