Катуница и обществото

Катуница в пламъци; Бунтове в Катуница; Изкараха цар Киро от Катуница; Безредиците в Катуница продължават. Това са само част от първите върнати search-ове, които търсачката на гугъл ще ви върне. Подобно сигурно е и положението в хартиените вестници и телевизионните медийни платформи.

Катуница е в центъра на медийния и граждански отзвук поради смъртта на едно момче, но акцентът не пада върху това. Печалбата на общественото внимание произхожда освен от трагедията на едно семейство и от другаде – етническия елемент, елементът за безнаказаността, която цари в разликата между привилегированите и обикновените граждани и не на последно място – абсурдното и скандално представяне на събитията от късната извънредна емисия на bTV.

С факти няма да ви обстрелвам, повечето от вас знаят какво и как се е случило, за да се стигне до вчерашната вечер и вчерашната емисия на bTV, която да разбуни духовете. Въпросът обаче не е “какво правим сега”, а “какво ще правим завбъдеще“. Популизмът, набрал сила в текущата ситуация е плод на диференциация и настроения, които витаят от изключително много време и, както посочих по-горе, съдържа в себе си два от най-наболелите проблеми на българското общество.

Това са малцинствената (в частност – ромската) интеграция във функциониращо българско общество и безнказаността на силните, често за сметка на живота на обикновените и непривилегировани граждани. Защото, успоредно с международния план, в който проблемите с малцинствата ескалират, това се случва и из родни предели. И се искат действия, адекватни, прецизни, точни, преди нещата да излезнат извън контрол.

Това, което не отричам, е, че при ромския етнос, както и при всички хора, се наблюдава качествен и кадърен материал. Част от тях са впрегнати в инфраструктурна работа, която да поддържа дадена работна ниша, част от тях даже стигат и до ВУЗ-овете и са всъщност интелигентни хора. Болшинството, обаче, остава неинтегрирано и като такова често се проявява като социумен паразит, който блокира качествените обществени процеси в рамките на българското общество. А на всички ви е ясно, че те и без това са утежнени изначално. Етническите конфликти в родни предели не са нещо ново за нас – за училите малко повече по история е добре позната ситуацията с турския етнически признак още от средата на 50-те, та чак до сега. Затова ми е чудно как няма реално изградени мерки и механизми, които поне малко да овладеят ситуацията. Чудно ми е и дали най-сетне след поредния избухнал такъв конфликт ще бъдат предприети усилени действия относно някаква интеграция.

За безнаказаността няма смисъл да говоря. Съдебната власт в принципното тройно разделение на властите трябва (и всъщност й е заложено да е) да бъде независима, да не бъде обусловена от индивидуални или политически настроения и поръчки. Катуница просто за пореден път лансира реалността, която е, че много, прекалено много неща отминават безнаказано, видими или невидими за българския гражданин.

Наред с етническия и фактора “силните” се намеси и покъртително пошлата, неточна и оскърбяваща емисия на bTV от вчера, 24.09, вечерта. Приравняването на умишлено убийство с “криминален инцидент” е не просто недопустимо, а следва да бъде обвързано и с директни уволнения на екипа, ръководил операцията и публично извинение – първо спрямо семейството на момчето, после спрямо участвалите в действията и най-накрая – спрямо зрителя на bTV като телевизия.

Темата е ужасно голяма. Можем да си чешем езиците из Фейсбук, новинарските сайтове и интернет като цяло, но това само не стига. Не стигат само и протестите, които ще бъдат проведени. Има нужда от промяна и в народопсихологията, в извоюване на народа на правото да бъде той определящ насоката на политическите процеси. Има нужда и от гледане в бъдеще, а не само в отрязъка от седмица, в който темата Катуница ще е актуална.

Накратко, имаме нужда от реформи, приятели. Реформи в нас, в начина на мислене, в съдебната ни система, в интеграционните процеси.

И тази нужда крещи за изпълнението си.

2 thoughts on “Катуница и обществото

  1. Хаха, верно ли? Егати ужаса!
    Когато можеш ако искаш прегледай и други източници, все пак моята позиция се стреми да е обективно, но е трудно еднолично да е такава.

    Но е лудница тези дни 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s