Earthlings, Gasland, а даже може и Esoteric Agenda.

…защото ме мързи да пиша нещо. Факт. Тея дни ще се реванширам, че музата ми и за писане в блога, и за други неща е в застой, но без да бъда досадно менторски ще метна два филма, които са ако не друго, интересни.
Нумеро уно – Earthlings. Не го препоръчвам за хора, които са по-деликатни натури, а ако сте вегетарианец/вегън е твърде вероятно малко или много да сте получили вдъхновение от лентата, за да започнете. Не е задължително, но знам за такива случаи, а откакто го гледах, намалих значително дажбата си месо. (Може би нямам достатъчно мотивация да го откажа съвсем, знам ли).

Earthlings обаче няма единствено за пропагандна цел да ви кара да ядете тофу и марули. Идеята е друга – грижете се за шибаните животни, бе, мамка му. Те са същества също като нас и зависят от нас. Същевременно ние зависим от тяхното съществуване, така че има една много важна взаимновръзка между нас, която ще работи хубаво, ако не бъдем безхаберни егоистични двуноги създания. А това май не е много лесно за мажоритарната част.

Не ми пука реално какъв ви е избора, както и на създателите на филма – яжте месо, яжте само риба, не яжте месо или бъде ултра милитънт-настроени вегъни. Изборът е ваш и имате право на него, но сте длъжни да се грижите за дома ви, както и за другите му обитатели. Било това изразено в по-безболезнено убиване на животни за масова консумация или нещо друго.


Номер две е Gasland, което е филмче, осеяно с много повече противоречиви реакции и мнения относно истинността и източниците му. Сондирането на газ и какви са последиците за въздуха и питейната вода, пита се в простото уравнение? Филмът дава едни апокалиптични отговори, които включват зарази, токсични потоци, вода в ужасно състояние, която ако я изпиеш директно ще пикаеш газ после (pun intended, да) и какво ли не друго. Това положение, както казах, води до противоречиви реакции, включващи обвинения към Фокс (Джош Фокс, не господата, вързани по стълбицата надолу на Фокс корпорацията на Мърдок), че е пълен шарлатанин и хич не знае за какво по дяволите говори или пък абсолютно възхищение на зрителите от документалния филм. А и в крайна сметка – друго си е мивката ти да се запали, нали?

Печелите и бонус трети филм, защото Zeitgeist е прекалено мейнстрийм *слага си хипстърските очила*. Става дума за Esoteric Agenda, ама това тук вече си е от тея ‘анти-конспирация’ филми, дето имат от всичко по нещо, евреите винаги са виновни и какво ли не друго. Има от време на време някакви симпатични идеи, но е хубаво, поне според мен, да се подходи с по-голямо съмнение от Gasland примерно.

Ето малко за флуорида и аспартама тук:


Earthlings си е най-trustworthy, както казват другарите англичани.

Бонус въпросът ми към самия мен, към вас, и към всичко, де що е живо и има мисловен процес е:

Докъде се простират бизнес и корпоративните интереси, както и личния ни егоизъм като консумиращи същества?

Кога вече започваме да говорим за мислене за света и ние в него и изоставим поне за малко икономическите схеми и кинтите, защото нещата не вървят на добре?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s