Музиката 2 – ню ейдж/чилаут + гръндж + индъстриъл + техно/DnB

След като говорих за по-агресивна музика, донякъде е редно да обърна внимание и на стилове, които са в другия полюс (относително, де) и изпълнителите от тях, които искрено препоръчвам.

На първо място ще поговоря за new-age/chillout изпълнителите Loreena McKennitt и ERA.

Предполагам, че ако не всички, то поне мнозинството от вас са чували Ameno на вторите, докато Loreena също е известна, но значително по-малко. Тази жена има направо неземен глас и ръгайки музиката в плейъра мога да изпадна в състояние, което ако не е нирванистично, то се приближава максимум до постигането на такова посредством музика. Келтски и фолклорни мотиви покрай ню ейдж влиянието, страхотни инструментали и неповторима атмосфера – творчеството на канадката е просто неизразимо. Абсолютна, ненарушена хармония.

ERA, противно на възприятията, имат и също толкова хитови неща, колкото легендарното Ameno с неговия хубав клип. Като фон за учене по история или каквато и да е дейност с историческа (особено средновековна) тематика ERA са без прецедент. Честно казано, при циклежите ми на Heroes III и V игриците, както и на някакви други стратегии – походови или не съм се сцепвал от кеф пак под звуците на Enae Volare (любима моя тяхна). Силно препоръчвам, особено Voice of Gaia албума.

Обещаните видеоматериали, по един за всеки изпълнител:

Грънджът е дивата музика на наркотиците и края на осемдесетте и началото на деветдесетте. Фаворитът тук ми е един и това са Alice in Chains, макар че имам сантименти към всяка група. Alice in Chains бяха и още СА велики, въпреки смъртта на Лейн – нещо, което би било проблем за много групи. Все пак как оставаш същия и поддържаш доволни феновете, както и качествена музиката ти, оправдавайки очакванията, след като символът ти вече не е сред живите? Алис го правят сякаш с лекота, начело с ДюВал, новият афро симпатяга с денс излъчване. Alice in Chains са ми помагали и продължават да ми помагат в много трудни ситуации, за което съм повече от благодарен. Надъхващи или депресивни, песните им винаги имат нотката на ужаса на наркотичната зависимост, на омаломощението, което влекат наркотиците със себе си, от личностната борба. Същевременно Алис поддържат и едно по-“метъл” звучене в сравнение с другите грънджъри, с по-тежки и разчупени инструментали.

Pearl Jam са другите ми любимци. Тук няма смисъл да се обосновавам, просто трябва да си пуснете Alive или Black, в зависимост от настроението ви. Уви, за мен те имат два стойностни албума, а другата част от творчеството им издиша, но дори само един Ten стига за пълен музикален делириум. Еди е пълен ненормалник наживо в деветдесетарските лайвове на групата и просто няма равен.

Любими:

(целия Dirt), но!

Industrial-ът не би следвало да е особено музика за мен. Не следвам строгия дрескод на стила, не следвам и други особености, не се класирам май-много много. Даже почти не нося черно вече, ебати. Но обожавам някаква цифра групи, които се числят към индъстриъл/EBM/Darkwave тематиката.

Nine Inch Nails или по-скоро болният гений на господин Трент Резнър са извън тоя свят. То това е за слушане, и сигурно повечето от вас са чували поне нещо на групата. Всеки път след като зацикля на НИН и светът се обръща с хастара навън, а после си търся менталните чарколяци нейде из него. Не е филм, не е убер-филм, това е просто алтернативна вселена, в която можеш да се побъркаш като нищо. Много тежка емоционално и всъщност – всякак сетивно музика. Дори не мога да излъча сигурно любимо нещо тяхно, толкова са много.

London After Midnight са друга работа, макар че и при тях факторът емоционалност е доста силен. 9-те години между записването на последния и предпоследния запис със сигурност са изпънали нервите и очакванията на много фенове, но поне според мен – all for the sake of goodness, ‘де се вика. LAM са меланхолични, мелодични, понякога – цинични и агресивни. Минават през широк спектър от настроения и музикалности, но поддържат стабилно ниво на качество. Не се ебавайте с тях, нищо, че вокалистът им е леко (доста) женствен.

Реших да избера НАЙ-големият за мен филм на NIN (заедно с Every day is exactly the same, но малко повече като че ли)…

И както съм посочил тея две групи – доста хора мислят тази песен на LAM за новата “Hurt”, която, иронично за поста ми е на NIN.

За дръма (DnB) и техното няма какво толкова да кажа, освен…

ТУПЦА-ТУПЦА-ТУПЦА-ТЪ-ТЪ-ТУПЦА. Бих говорил за Dub FX, но той е прекалено сложен като формулировка на стил и т.н., така че ще заложа на E Nomine и Pendulum, като Infected Mushroom също ще ме прощават за момента.

E Nomine ги забелязах покрай музикални видеота на Хелсинг, което инак е яко аниме. По дяволите, групата има техно-електро-денс ремикс на псалми, молитви и какво ли не друго (доста религиозни тематики, даже главно такива). Звучи абсурдно, но се получава АДСКИ яко. Има един хитмикс, който е 23 минутен и влиза перфектно при щъкане насам-натам из родните предели.

Pendulum са адския мейнстрийм, но това не ме интересува особено. Алтърнатив-рок жилката им в някои песни е много уместна. Не си спомням кога точно гръмнаха австралийците и станаха любимци на света, но има за какво. Тандемът им в Self vs Self с In Flames пък беше най-изненадващия кросоувър за мен в последните години. Тупца-тупца.

Финито с тези два клипа:


Наздраве, приятели/читатели/каквито искате да бъдете и до нови срещи 🙂

2 thoughts on “Музиката 2 – ню ейдж/чилаут + гръндж + индъстриъл + техно/DnB

  1. да ме прощаваш, ама текстовете на дарк транквилити не ги ли пише никлас сундин? (същият, който помага много и в ранните in flames, до clayman – което си личи много ясно)

  2. Абе май и двамата пишат, за Никлас знам, че има много пръст, но ако не се лъжа и Стане пишеше?

    Знам само, че Сундин им прави артуърка и пипа из клиповете (Иридиума примерно е негов сега).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s