LulzSec, TeaMp0isoN и Anon – три лица на мейнстрийм хактивизма.

Крайно време е да се заема с тези симпатяги и техните цели и идеи.

Както споменах в предишния си пост, хактивизмът е форма на хакерска дейност, която е обусловена от културни, социални, религиозни или най-вече политически настроения. Обрисувано накратко преди да се занимая с трите групировки от мейнстрийма, “пиратите” от свободното интернет пространство представят следните идеи:

– Свободен достъп до всяка информация, която може да се окаже полезна и да помогне за разбирането на устройството на процесите, движещи света.

– Децентрализация и силно изявени настроения срещу органите на властта – били те анти-бюрократични, анти-корпоративни, анти-правителствени или други.

– Липса и отхвърляне на ВСЯКАКВА цензура – обусловена от настояването, че Интернет е свободна зона без граници и като такава няма нужда от цензура. Често се споменават и мнения, че законодателството на дадена страна не трябва да покрива и информацията и действията в Интернет – нещо, което да постигне абсолютна свобода в мрежовите рамки за потребителите.

Време е за LulzSec.

LulzSec нашумяха в последно време (главно от пролетта досега) с няколко свои действия и особено много с атаката, която осъществиха срещу таблоида The Sun. Плод на нея бе заглавната статия, в която се описваше как медийният магнат Рупърт Мърдок е погълнал стабилно количество паладий и е починал поради това. Групировката следва една стабилна анти-правителствена и анти-корпоративна политика на действие като най-значима бе 20- юнската операция “AntiSec”, осъществена в тандем с Anon, в рамките на която бяха атакувани множество правителствени и корпоративни сайтове от САЩ до Китай, Бразилия и други страни. Същевременно обаче LulzSec осъществяват главно DDoS атаки и просто спират функционирането на дадени сайтове, без да правят нещо кой знае колко сложно в очите на хакерското общество, а и целта им е главно с хумористични отсенки – нещо, което си личи и в техните twitter и facebook страници.  Именно продукт на това е негативното мнение на втората групировка, която ще разгледам днес – TeaMp0isoN, които осъществяват проучвания и правят изявления, насочени срещу “слабашките” хакерски изпълнения на LulzSec.
TeaMp0isoN са организация от друг калибър. Призната за “черна шапка” с действията си, групировката съществува от средата на 2009 и се състои от четири главни действащи лица – TriCk,  iN^SaNe, Hex00010 и MLT. Именно Hex00010 прави анти-LulzSec изявлението и води разкритието срещу ‘лолърите’. В архивите им влизат действия срещу повече от 1400 сайта, а политиката на действия е ярко политически изразена и про-палестинска. В коалицията от анти-американски и анти-израелски хакерски групировки наред с тях влизат и Пакистанската кибер армия и Муджахидинското хакерско звено. Нашумяли техни действия включват извличането на информация от адресната книга на Тони Блеър, множество атаки срещу индийски сайтове (като отговор на атаката на Индийската кибер армия срещу пакистански уеб страници), използването на огромен Facebook бъг, довело до изтриване на хиляди страници от социалната мрежа, както и различни контра-акции срещу LulzSec, Anon и не на последно място – американското правителство.

Последно ще говоря за Anon. Или може да се обръщаме към тях с Anonymous, откъдето идва съкращението. Anon е нещо със съвсем друг мащаб и малко по-различен начин на действие. Зародено от добре познатия на всеки редовен потребител на интернет сайт 4chan, това обединение следва анархистични импулси и проповядва анти-правителствени настроения както и гражданско неподчинение от всякакъв характер. Anon извършват и ще продължават да извършват множество операции от всякакъв характер, защото обхватът им е изключително широк – от флъдене на youtube с порнографски видеоматериали в рамките на един ден до т.нар. операция “Avenge Assange”. При ‘отмъстяването’ на главното лице от WikiLeaks Anon организират масови DDoS атаки, насочени срещу враговете на WikiLeaks – PayPal, Visa, Amazon, MasterCard както и швейцарската банка PostFinance.

Anon е огромна организация, включваща както хакери, така и нормални граждани, които избират да проявяват анти-правителствена инициатива в мрежата. Поради това както и членската й листа (сами виждате как TeaMp0isoN са само четирима), така и начинът й на действие имат по-глобален обхват, а проявите им по-многочислени. Извършени са много арести в различни държави (САЩ, Турция, Холандия, Испания, Великобритания и други) на разкрити членове на Anon. Въпреки това едно е ясно – Anon постоянно увеличава бройката си и спирането й е невъзможно.

Е, това беше с малко информация относно трите мейнстрийм групировки.  Дано ви е било интересно. 🙂

One thought on “LulzSec, TeaMp0isoN и Anon – три лица на мейнстрийм хактивизма.

  1. Добър ден! Този пост не може да бъде написана по-добре! Четене този пост ми напомня на доброто ми е стар приятел на стая! Той винаги се разговаря за това. Аз ще предаде настоящата напишете до него. Доста сигурен, че ще имат добра чете. Много благодаря за споделяне!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s