Хетерохромия иридум.

Или още знайно като различие в цвета на <х>. На чист прекрасен латински, използван в анатомията – Heterochromia iridum. НЕ iridium.

Днес ще си говорим за това, предполагам, защото ме впечатли, макар че го бях срещал като явление преди. Най-често срещаното проявление на хетерохромия иридум са различните по цвят очи, макар че е възможно това да се прояви както и относно косата, така и относно кожата. Причините също не се свеждат само до една-единствена: хетерохромията е възможно да е наследена, генетично предадена като болест или плод на генетичен мозаицизъм или пък да се прояви след някаква травма.

Хетерохромията при очите се наблюдава в две разновидности

– пълна хетерохромия

– частична хетерохромия.

Ясно е коя какво е, но пък съм на мнение, че визуализациите винаги помагат (най-малкото защото разчупват постоянния т.нар. wall of text), затова нека онагледим с примери.

1) Хетерохромия (пълна) при котка

2) Отново пълна хетерохромия на човешки очи

3) Този път – частична хетерохромия на човешко око

4) Централна хетерохромия, която също се брои към частичната (среща се най-често при ниско наличие на меланин в ирисната част)

Цветът на очите се получава от концентрацията и разпределението на меланин в рамките на ирисните тъкани – в този смисъл всичко, което влияе на тези два горни фактора (концентрация и/или разпределение) респективно води със себе си и до промяна на цвета на очите. Интересно е, че има само (само?) три “истински” цвята, които определят начина, по който околните виждат очите ни (или ние, когато се гледаме в огледало естествено, хаха). Това са явно базисните за очите кафяв, жълт и сив цвят. Относителното наличие и пропорции на всеки от тези цветове с другите два формира реалния цвят на нашите очи.

Както показах с първото изображение, хетерохромията (на очите) не се наблюдава само при нас, защото би било прекалено егоистично. Предполагам всички сте виждали хъскита с различни очи (най-често се среща това явление при тях не само от кучетата, а и от животните като цяло), или пък някоя и друга котка. Пълната хетерохромия при животните между другото ПОЧТИ винаги включва едно синьо око, като другото вече е с различна разцветка. Странно, ама факт. Ако се замислите сигурно хетерохромичните очи на животни, които сте срещали също следват тази нишка с присъстващо синьо око, нали? Поне при мен е така.

Хетерохромията не подминава и знаменитостите, естествено, като сигурно всеки от вас познава по някой и друг актьор, музикант, политик, икономист, какъвто и да е, който ‘страда’ от това. Моят любим вокалист на Rise Against – Tim McIlrath например е с две различни на цвят очи.

В крайна сметка поне за мен това не е реална деформация, а има своя чар, и то немалък. Независимо дали говорим за пълната, частичната или централната хетерохромия.

Дано ви е било интересно, казвам аз, и продължавам със своето приготвяне на една среднощна салата в тази жега. 🙂

И on a totally unrelated note, един много важен проект: КЛИК

One thought on “Хетерохромия иридум.

  1. Чък Норис ъпруувс, ама е малко странно в един момент. Имах учителка в пети клас с различни очи, която казваше “дивитнайси”, но тук проблемът лежи извън границите на хетерохромията, хаха…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s